Aktüel Kimya

Biz hayatı kimya ile açıklıyoruz. Kimyasız hayatı düşünemiyor, hayatımıza kimya ile anlam katmaya çalıyoruz. Günlük hayatta kimya ile ilgili ip uçlarını bu blogda veriyoruz.

29 Mayıs 2012 Salı

Gaz Sıkışması Patlamalara Sebep Olur mu?



Herhangi bir patlama haberinde ‘gaz sıkışması’ ifadesi sık sık yer alır. Bir patlamaya ‘Gaz Sıkışması’ denilmesi yanlış bir ifadedir. Çünkü gaz kanunlarına göre bir gaz kendiliğinden sıkışmaz. Gazları sıkıştırmak için kompresörler kullanılır. Sanayide ve laboratuvarlarda kullanılan oksijen, azot, helyum v.b gaz tüpleri de tüp içerisine belli basınçta bu gazların kompresörle sıkıştırılmasıyla üretilirler. Ayrıca gaz kanunlarından Gay-Lussac yasasına göre gazların sıcaklığı arttıkça basınçları artar ve sabit hacimde gazlar sıkışabilirler. ‘Gaz Sıkışması’ diye yanlış bir şekilde ifade edilen durumda; yanıcı gazın patlayıcı ortamda ateşleme kaynağı ile etkileşimi sonucu patlamasıdır. Patlayıcı ortam ise; parlayıcı ve yanıcı nitelikteki gaz, toz buharın hava ile karışarak patlayıcı kıvama geldikleri ortamdır.

Yanıcı gazın bu patlayıcı ortama karışmasının sebebi; tesisattan sızıntı, gaz kaynağının vanalarının açık kalması, uçucu maddelerin kapaklarının açık kalması veya dökülmesi, çöp veya kanalizasyonda fermantasyon sonucu metan gazı oluşumudur. Yani gazın bulunduğu ortada sıkışması değil, patlayıcı ortama genleşmesi söz konusudur. Patlama yanabilir bir maddenin oksijenle ani bir biçimde kimyasal bir reaksiyona girmesi sonucu yüksek miktarda enerjinin açığa çıkmasıdır. Ortama yanıcı gazın genleşmesi sonucu şu hallerde patlama meydana gelebilir:
1- Ateşleme kaynağının bulunması: Kıvılcım, açık ateş, sıcak yüzey, elektrik kontağı, statik elektrik v.b.
2-  Gazın hava ortamına en az alt patlama(LEL=Low Explosion Limit), en çok üst patlama sınırına (HEL=High Explosion Limit) ulaşana kadar sızması. Patlama sınırları % olarak hacimsel bir ifadedir. Ortamdaki gaz miktarı alt patlama sınırına ulaşmamışsa veya üst patlama sınırını geçmişse patlama meydana gelmez. Örneğin doğal gaz  hacimsel olarak  en az alt patlama sınırı %5’e, en çok üst patlama limiti % 15’e kadar ortamdaki hava içerisine sızdığında patlama meydana gelir. Alt ve üst patlama sınırları her gaz için değişiktir.
3- Havasız ortamlarda yanma gerçekleşmez. Dolayısıyla yanıcı gaz hava ortamına sızmalıdır.
Bu üç şart aynı anda olmadığı müddetçe patlama meydana gelmez. Dolayısıyla gaz sıkışması sonucu  değil, ortama  yayılması sonucu belirtilen şartlarda patlama meydana gelir. Ancak olası yangın halinde herhangi bir gaz tüpünün yüksek sıcaklıkta basıncının artmasıyla sıkışması sonucu bulunduğu hacmin dışına çıkarak, ateşleme kaynağı ile oksijenli ortamda birleşmesi sonucu patlama meydana gelebilir.
Özellikle kimya sektöründe bu tür üzücü olayların yaşanması için iş güvenliği konusuna gereken hassasiyet gösterilmelidir. Ürün güvenlik Formları (MSDS)’ında yazan tehlikeler göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınmalıdır. Her işin başı eğitim ilkesiyle bu tür işlemelerde iş güvenliği ve patlayıcı maddeler hakkında periyodik eğitimlerin verilmesi gerekmektedir.

Dr.Kimyager Hasan ÖZ
hasanmail@hotmail.com