Aktüel Kimya

Biz hayatı kimya ile açıklıyoruz. Kimyasız hayatı düşünemiyor, hayatımıza kimya ile anlam katmaya çalıyoruz. Günlük hayatta kimya ile ilgili ip uçlarını bu blogda veriyoruz.

25 Nisan 2024 Perşembe

Krem Formülleri Üzerine

Kremler kozmetiğin vazgeçilmez ürünleridir. Yaşlanmayı önleyici, cildi koruyucu, nemlendirici, bakım, onarıcı, temizleyici, gece kremi…. Pek çok çeşidi mevcut.
Krem dediğimiz ürün esasında yağ ve su karışımıdır. Peki yağ ve su karışır mı? Bu yazımızda kremlerin ana yapısı hakkında küçük ip uçları vereceğiz. Örnek bir formülasyonla kullanılan hammaddelerin işlevini anlatmaya çalışacağız. Formülasyonlar deneme ile ortaya çıktığından kağıt üzerinde formülasyonlar denemeler sırasında değişikliklere uğrayabilmektedir.
Krem vücudun çeşitli bölümlerinde haricen kullanılan işlevsel olarak faklı görevler üstlenen kozmetik ürünlerdir. Kremler basit olarak yağ ve su gibi birbiri içerisinde karışmayan maddelerin bir emülgatör yardımıyla dağılmasıyla oluşan emülsiyon sistemlerdir. Bu maddelerin yanında bir krem formülasyonunda kıvamlaştırıcılar, yağlar, emülgatörler, nemlendirici maddeler ve koruyucular yer alabilir. Formülasyona göre kremleri yağlı ve yağsız kremler olarak sınıflandırabiliriz. Yağsız kremlerde yağ yerine stearin, bal mumu veya sentetik mumular, parafin, lanolin, lesitin, yağ alkolleri, setil alkol,  miristil alkol propilen glikol gibi bileşenler kullanılır. Yağlı kremler yüksek miktarda yağ içerirler. Yağlı kremlerde yağlı kısmı parafin, vazelin, sentetik yağ asidi esterleri, lanolin ve türevleri oluşturur.
Kıvamlaştırıcılar: Karbomer (%0,1-1,5), karagenan, ksantan gam (xathan gum %0,5-2,0), beeswax (%2-40), setil alkol, sodyum poliakrilat(%0,2) gibi maddeler kullanılır. Formülasyonun viskositesine ve formülasyon çeşidine göre değişmekle birlikte parantez içinde verilen oranlarda kullanılabilirler.
Yağlar: Katı veya sıvı halde olabilirler. Yağ asitlerinin gliserin esteri veya yağ alkolleri kullanılabilir. Kakao yağı, Hindistan cevizi yağı, palm yağı, badem yağı, sentetik gliserin yağ asidi esterleri, etilen, dietilen, poli yağ asidi esterleri kullanılabilir.
Emülgatörler: Yağ ve su fazının emülsiyon oluşturmak üzere karışmasını sağlayan beleşenlerdir. Bu amaçla lesitin, polisorbat 20 (Tween 20), polisorbat 60 (Tween 60), polisorbat 80 (Tween 80), span 60, span 80, stearat 25, stearat 20, stearat-2, oleat 30 kullanılabilir.
Nemlendiriciler: Cilt bakım ürünleri ve cilt koruma ürünlerinde cildin su oranını düzenlemek için kullanılırlar. Aynı zamanda emülsiyonların yayılımını ve dayanıklılığını arttırırlar. Dimetikon, isopropil miristat ve gliserin  bu amaçlarla formülasyona ilave edilebilir.
Koruyucular: Ürünün yapısının bozulmasını ve mikroorganizma üremesini engellemek için kullanılırlar. En önemli türleri parabenler, fenoksietanol, imidazolidin üre, iyodopropil bütil karbamattır.  
Örnek Bir El Kremi Formülasyonu:

Bileşen
%
500 mg
İşlevi
Kısım 1
Distile su
73,25
366,25
Dilüe edici
Gliserin
2,5
12,5
Nemlendirici
Kısım 2
Emülsifye Wax
10
50
Emülgatör
Stearik Asit
0,65
3,25
Emülgatör
Tatlı Badem Yağı
5,6
28
Nemlendirici
Shea Yağı
2,5
12,5
Nemlendirici
Jojoba Yağı
3,5
17,5
Nemlendirici
Kısım 3
Trietanol amin
0,07
3,35
pH ayarlayıcı
Tokoferil Asetat
1
5
E vitamini
Germaben II
1
5
Koruyucu

Kısım 1 bileşenleri bir kapta karıştırınız. Ayrı bir kapta Kısım 2 bileşenlerini karıştırınız. Kısım 1 ve Kısım 2’yi 80 oC’ye kadar ısıtınız. 80 oC’de Kısım 2’yi Kısım 1’e ilave edip karıştırınız. Karışımı (Kısım 1+ Kısım 2) 40oC’ye kadar soğutunuz. Kısım 3’ü ekleyip, oda sıcaklığına gelene kadar karıştırınız. Narenciye, papatya, vanilya gibi kokular ekleyebilirsiniz. Bu formülasyona renk de verebilirsiniz. D&C Red 33, D&C Green 5, D&C Orange 4, FD&C Blue 1, FD&C Yellow 5 gibi renk maddeleri eklenebilir. Renk yaklaşı 40:1 oranında su ile karıştırılarak formülasyona  eklenmelidir [1].

Dr.Kimyager Hasan ÖZ
hasanmail@hotmail.com

Referans