Aktüel Kimya

Biz hayatı kimya ile açıklıyoruz. Kimyasız hayatı düşünemiyor, hayatımıza kimya ile anlam katmaya çalıyoruz. Günlük hayatta kimya ile ilgili ip uçlarını bu blogda veriyoruz.

25 Nisan 2024 Perşembe

Hurma Kimyası


Ramazanın vazgeçilmez, geleneksel lezzeti hurma...
Uzmanlar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması açısından, mineral, lif ve karbonhidrat bakımından zengin olduğu için tüketilmesi taviye edilen hurma; ramazan sofralarının vazgeçilmezidir. Hurma potasyum mineralince zengin, glisemik indeksi yüksek, lezzetli kuru meyvedir. Biz de bu yazımızda hurmanın kimyasal yapsının inceleyeceğiz.


Bileşen Türü
Bileşen
mg%
Açıklama
KARBONHİDRAT
%80.67
Glikoz
20.3±0.1
Basit şeker, monosakkarit.
Fruktoz
20.8±0.2
Meyve şekeri, monosakkarit.
Maltoz
33.7±0.5
Malt şekeri,Disakkarit, iki glikoz molekülünden oluşur.
D-Ksiloz
17.0±0.1
Odun şekeri, beş karbonlu aldoz.
D-Mannoz
11.5±0.2
6 karbonlu aldoz, gluktozun epimeri.
L-Arabinoz
10.5±0.1
5 karbonlu aldoz, 1 aldehit grubu içerir.
L-Sorboz
23.6±0.3
6 karbonlu bir ketozdur, monosakkaritler içerisinde yer alır.


%
Açıklama
YAĞ
%1.54
Laurik asit (C12:0)
8.15
Doymuş yağ asidi, hindistan cevizinde bulunan beyaz madde.
Mistrik asit (C14:0)
5.36
Tereyağında, hurma çekirdeği yağında ve hindistan cevizi yağında bulunan yağ asidi.
Palmitik Asit(C16:0)
23.05
Hayvan ve bitkilerde yaygın olarak bulunan 16 karbonlu doymuş yağ asidi.
Stearik Asit (C18:0)
9.42
Doymuş yağ asidi.
Oleik Asit(C18:1)
44.81
Doymamış yağ asidi.
Linoleik Asit (C18:2)
11.6
Doymamış, omega-6 yağ asidi.
NEM
%5.24

HAM LİF
%4,34
HAM PROTEİN
%4.94
Glutamik Asit
 Pıhtılaşma faktörlerinin yapısında, protein S ve C'nin yapısında ve kemiklerde osteokalsinin yapısında bulunur. K vitaminine bağlı olarak gama karboksile olur.Folik asitin yapısında bulunur. Nörotransmitter (siniriletici)dir.
Aspartik Asit
Vücuttan zararlı amonyağın atılmasına yardımcı olur. Aspartat beyinde nörotransmiter olarak da kullanılabilir ve üre döngüsünde ve glukoneogenez esnasında metabolit olarak rol alabilir.


mg%
Açıklama
KÜL
%3.27
(Külün yapısındaki mineraller incelendiğinde)
Sodyum
342.5±0.3
β-galaktozidaz, α-amilaz enzimlerinin aktivatörüdür.Günlük ihtiyaç 4-6 g kadardır. Hücredışı sıvılarında bulunur.
Potasyum
711.0±0.2
Vucuttaki sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak için önemlidir. Ayrıca hayvanlarda kas kasılması ve sinir akımı gönderimi için önemlidir.
Kalsiyum
34.00±0.1
Vücutta kemiklerde ve dişlerde bulunur.Kasların gerginliği ve kalbin çalışmasında, gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında büyük rolü vardır.
Magnezyum
27.27±0.03
Kemikler ve dişlerin yapısında yer alır. Diğer minerallerle birlikte sinir uyarımını ve kas kasılmalarım düzenler.
Çinko
29.39±0.01
200 civarında enzim ve bir çok hormonun üretiminde  rol alır. Başlıca işevleri arasında: RNA, DNA, protein sentezi, insülinin aktivasyonu, Vitamin A’nın hücrelere taşınması ve kullanımı, yaraların iyileşmesi, hücrelerin bölünerek çoğalabilmesi, tad alma, sperm yapımı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, davranış ve öğrenme performansının artışı, anne karnındaki ve doğmuş bebek ve çocukların büyüme ve gelişimi, kanda yağların taşınması.
Demir
3.68±0.5
Demir, bakır ve kalsiyum gibi bazı minerallerin emilimi ve kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve çeşitli enzimlerin üretimi için gereklidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Bakır
0.44±0.8
 Vücut dokusunun yenilenmesinde ve kemik yapısının sağlamlığının sağlanmasından görevli enzimler için gereklidir. Protein sentezlenmesinde ve enerji üretiminde görev alır.
Fosfor
42.96±0.2
Hücre duvarı yapısının devamlılığının sağlanmasında fosfolipidlerin yapısında bulunur.Enerji metabolizmasında ATP, GTP, ADP'nin yapısında bulunur. Oksijen taşınımı ve H+ tamponlanmasında etkilidir. Proteinlerin yapısına girerek faaliyetlerini kontrol eder. Enzimlerin yapısına katılır onları aktive veya inhibe eder. DNA ve RNA'nın yapısına girer. Hücre içi sıvısında en bol bulunan anyondur.
Kurşun
Bulunmuyor

Nikel
Bulunmuyor

Kobalt
Bulunmuyor

Na/K
0.48

Ca/P
0.79


Tablo-1: Hurmanın kimyasal bileşimi [1], [2].


Hurmanın Vitamin İçeriği
Vitamin
Miktar
(100 gr. Hurmada)
Açıklama
Folik Asit
15 mikrogram
B grubundan bir vitamindir (B9) Eksikliği sonucu megaloblastik kansızlık meydana gelir.
Niasin
1.61 mg
B3 vitaminidir. Suda çözünür.Türevleri olan NADH, NADPH, NAD ve NAD+ hücrelerde enerji metabolizması, nükleik asit, protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında gereksinim duyulan zorunlu bir vitamindir. Niyasinin aşırı eksikliği insanlarda pellegra adı verilen bir hastalığa neden olur.
Pantotenik asit 
0.806 mg
Vitamin B5, vücutta depolanamayan ve suda eriyen bir vitamindir. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması 
için gereklidir.
Piridoksin
0.249 mg
B6 vitaminidir. Özellikle protein metabolizmasında çok önemli bir koenzimdir ve birçok nörotransmitterin sentezinde rol alır.
Riboflavin
0.060 mg
B2 vitamidir. Göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi ve tedavisi için gereklidir. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur.Ayrıca deri dokularının, tırnakların ve saçların oksijen kullanımına destek verir, kepekleri giderir.

Tiamin
0.050 mg
B1 vitaminidir. Karbonhidrat metabolizması için çok önemlidir. Tiyamin eksikliğinde, hücrelerin bazı amino asitlerin ve pirüvik asidin kullanılması azalırken, yağ kullanımı artar.



A vitamini
149 IU
Göz problemlerini ve körlüğü önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek cilt sorunlarını engeller. Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri tedavi eder; soğuk algınlığına ve böbreklerde, mesanede, akciğerlerde ve mukus zarlarında enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Eksikliğinde gece körlüklerine benzer hastalıklar görülür.
C vitamini
0 mg

K vitamini
2.7 mikrogram
K vitaminlerine bazı proteinlerin posttranslasyonal değişimi, özellikle de koagülasyon yani kan pıhtılaşması, için gereksinim duyulur

Tablo-2: Hurmada bulunan vitaminler [2], [3].

Hurma;
- Protein, yağ ve karbonhidrat (üçünü bir arada) içeren bir meyvedir.
- İçerdiği demir sayesinde, kansızlığa iyi gelir.
- B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendirir.
- Kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- İçerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşır.
-Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği de içerdiği şeker oranı sayesinde hemen gidermektedir.
-Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan bir yapıya sahiptir. Özellikle suda çözünebilir lif içeriği yüksek olması, hurmanın sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz vb) önlemeye ve gidermeye yardımcı olmaktadır.

Hurma sağlık açısından çok faydalı bir içeriğe sahip olmasına rağmen, tüketiminde aşırıya kaçılmaması gereken bir meyvedir. 20 gram hurma; (yaklaşık 4 adet hurma) 50 kilokalori enerjiye yani bir posiyon meyvenin enerjisine eşdeğerdir. Bu nedenle yerken ölçülü olunduğu taktirde sağlık açısından son derece fayda sağlanır. Kimyasal yapısındaki bu faydalı mineraller, besin öğeleri, lif ve vitaminler dolayısıyla hurma sadece Ramazan ayında değil, her zaman tüketülmesi gereken bir meyvedir. 

Dr.Kimyager Hasan ÖZ
hasanmail@hotmail.com


Kaynaklar

[1] H. N. Ogungbenle, Chemical and Fatty Acid Compositions of Date Palm Fruit
(Phoenix dactylifera L) Flour, Bangladesh J. Sci. Ind. Res., 46(2), 255-258, 2011.
[2] Wikipedia Özgür Ansiklopedi, Hurma bileşenlerinin açıklama kısımları Wikpedia’dan alınmıştır. http://tr.wikipedia.org/, Erişim Tarihi:17.07.2012.
[3] Dates nutrition facts, http://www.nutrition-and-you.com/dates.html, Erişim Tarihi: 19.07.2012.