Aspartam bir çok gıda
ve içeceğin içinde bulunan, normal bir şekere oranla daha tatlı olan yapay
tatlandırıcıdır. Kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1 metil esterdir. Çay şekerinden 180-200 kat daha tatlıdır.
Etiketlerde E951 olarak da kullanılmaktadır.
Aspartam, L-aspartik asit ve L-fenilalanin
aminoasitlerinden oluşan aspartildipeptidi’nin metil esteridir. Beyaz, kokusuz,
kristal toz görünümünde ve tatlıdır.
Tüm dünyada yılda 9 bin
ton üretilmektedir. FDA tarafından onayı
vardır. Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanımı yasaklanmamıştır. Ülkemizde
Gıda kodeksi yönetmeliğinde kullanımına izin verilmiştir. Çalışmalarda
gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılan miktarların güvenli olduğu
vurgulanmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan toksikolojik çalışmalar günlük 4
gr/kg'ye kadarki dozlarda aspartamın zararlı etkisi olmadığını göstermiştir. Fakat
dünyada ve ülkemizde zaman zaman aspartam kullanımı ile ilgili yoğun
tartışmalar yaşanmaktadır. Bazı aspartam
lehine sonuçlandırılmış çalışmalar üretici firmalar tarafından finanse edildiği
gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmaktadır. Aspartamın zararlı olduğu ileri
sürülen çalışmaların ise bilimsel dayanağının olup olmadığı ayrıntısıyla
incelenmelidir. Aspartamın belirli kullanım dozları bulunmaktadır. Belirlenen
bu dozların kullanılmaması durumunda nörolojik bazı değişikliklere neden
olabileceği bilinmektedir. Ne olursa olsun fenilketonüri gibi genetik
rahatsızlığı olan kişilerin fenilalanin içeren aspartamdan uzak durması
gerekmektedir.
Laboratuar
ortamında üretilen aspartam üç etken maddeden oluşmaktadır:
1- Aspartik Asit (%40)
2-Fenilalanin (%50)
3-Metanol (%10)
Aspartam vücuda
alındıktan sonra ; sindirim esterazları ve peptidazları tarafından aspartik
asit ve fenilalanin amino asitleri ile metanole metabolize edilir. Metanol’ün nörotoksik etkisi bilinmektedir.
Metil alkol karaciğerde formaldehit ve formik asite metabolize olmaktadır.
Aspartam yapısındaki aspartik asit ve fenilalanin amino asitleri enzimlerde
ayrıştırılır. Serbest kalan fenilalanin metabolizma tarafından diketopiparazin (DKP)
adında kanserojen bir maddeye dönüşmektedir. Aspartik asit ise eksitotoksin adı
verilen toksik bir maddeye dönüşmektedir.
Hangi
ürünlerde kullanılıyor?
Yüksek oranda şeker
tüketiminin insanlarda çeşitli hastalıklara yol açtığının saptanmasından sonra,
şekerler dışındaki tatlandırıcılara ilgi giderek artmıştır. Aspartam birçok
düşük kalorili, şekersiz yiyecek ve içeceklerde önemli bir bileşen olarak kullanım
alanı bulmuş ve şekersiz ürünler piyasasında son 20 yıl içinde başlıca
büyümenin nedeni olmuştur.
Meşrubatlar, meyveli
içecekler, sakızlar, meyveli yoğurtlar, dondurulmuş tatlılar, sofralık
tatlandırıcılar, ilaçlar, çocuk şurupları ve antibiyotikler, düşük kalorili
gıdalar, sporcu içecekleri, çikolatalar, nane şekerleri, dondurmalar, kahvaltılık
gevrekler, konserve meyveler… aspartam kullanılan ürünlere örnek verilebilir.
Aspartam
Kullanılan Ürünlerin Etiketleri
Aspartamla
tatlandırılmış içeceklerin ambalajlarında saklama koşulları, son kullanma
tarihi, gebe ve süt veren kadınlara yönelik uyarılar, fenilketonüri
hastalığı olanların bu içecekleri kesinlikle içmemesi gerektiği yolundaki
bilgiler belirtilmelidir.
07.01.2011’de Resmi
Gazete’de yayımlanan Türkiye Gıda Kodeksi Yönetmeliği Gıda Maddelerinde
Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği’nin 6. Maddesi’ne göre;
“(2) Yukarıdakilere
ilave olarak aşağıdaki hükümler de etiket üzerinde yer almalıdır:
a) "Doğrudan tüketim için …………….. bazlı tatlandırıcı" ifadesi, tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların etiketinde yer almalı ve boşluk bırakılan yere ürünün bileşiminde bulunan tatlandırıcının veya tatlandırıcıların adı veya adları yazılmalıdır.
b) Tatlandırıcı ihtiva eden gıda maddelerinin etiketlerinde, tatlandırıcı içerdiğine dair ifade ürün adıyla aynı yüzeyde farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte belirgin bir şekilde yer almalıdır.
(3) Poliol veya şeker alkolü ve/veya aspartam ve/veya aspartam-asesülfam tuzu içeren ve tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların etiketinde şu uyarılar yer almalıdır:
a) Polioller: aşırı tüketimi laksatif etkiye neden olabilir.
a) "Doğrudan tüketim için …………….. bazlı tatlandırıcı" ifadesi, tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların etiketinde yer almalı ve boşluk bırakılan yere ürünün bileşiminde bulunan tatlandırıcının veya tatlandırıcıların adı veya adları yazılmalıdır.
b) Tatlandırıcı ihtiva eden gıda maddelerinin etiketlerinde, tatlandırıcı içerdiğine dair ifade ürün adıyla aynı yüzeyde farklı ve dikkat çekici renkte ve büyüklükte belirgin bir şekilde yer almalıdır.
(3) Poliol veya şeker alkolü ve/veya aspartam ve/veya aspartam-asesülfam tuzu içeren ve tüketiciye doğrudan sunulan tatlandırıcıların etiketinde şu uyarılar yer almalıdır:
a) Polioller: aşırı tüketimi laksatif etkiye neden olabilir.
b) Aspartam: fenilalanin ihtiva eder.
c) Aspartam-asesülfam tuzu: fenilalanin ihtiva eder.”
c) Aspartam-asesülfam tuzu: fenilalanin ihtiva eder.”
Sonuç
Aspartamın sağlık üzerinde zararlı veya zararsız
olduğu konusunda bir yorum yapmaktan ziyade her türlü ürünün doğada olan, doğalının kullanılmasını tavsiye ederiz.
Dr.Kimyager Hasan ÖZ
hasanmail@hotmail.com
Referanslar
1. Aspartam, Hammadeler.com, Web
Erişim: http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2597&Itemid=266
2. Magnuson BA, Burdock GA, Doull J
et al., Aspartame: a safety evaluation based on current use levels,
regulations, and toxicological and epidemiological studies, Critical Reviews in
Toxicology 37 (8): 629–727. Web Erişim:http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184
Şekerler Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
Şekerler Hakkında Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.